Deze week is het de Europese week van de mentale gezondheid. Het doel is om algemene mentale gezondheid en het belang daarvan onder de aandacht te brengen. Alleen al in Nederland heeft 1 op de 4 volwassenen tenminste eenmaal in zijn of haar leven te maken met problemen op dit gebied. In tegenstelling tot vroeger wordt tegenwoordig gelukkig veel meer aandacht besteed aan de mentale gezondheid van medewerkers. Dit is ook heel hard nodig. In onze loopbaanpraktijk spreken we veel cliënten met werkgerelateerde mentale problemen. Onhaalbare deadlines, pesten op de werkvloer of bijvoorbeeld een verstoorde werk-privé balans, het zijn allemaal redenen om stress te ervaren of om tijdelijk uit te vallen. Als deze thema’s niet worden aangepakt, leiden ze soms tot overspannenheid of zelfs een burn-out waardoor zowel de werkgever als de werknemer nog veel verder van huis is.
Preventie is wat ons betreft een sleutelwoord. Vaak kunnen problemen worden voorkomen door in een vroegtijdig stadium aandacht te besteden aan mentale fitheid op het werk en aan de drijfveren die het werkgeluk van een medewerker meten. Ook het vinden van een echt passende werkomgeving is van belang. We merken dat medewerkers zich in allerlei bochten wringen om te passen in de mal van de functiebeschrijving of bijvoorbeeld om te voldoen aan verwachtingen van hun omgeving. Kiezen voor iets dat echt bij hen past wordt bijna als luxe ervaren. Dat is het echter niet. Het is noodzaak. Noodzaak om zich duurzaam en voor langere tijd te binden aan een werkgever en aan een functie. Medewerkers die mentaal gezond zijn voelen zich niet alleen beter maar zijn ook vaak productiever. Ze zijn van betekenis voor hun directe omgeving en voor de maatschappij.
Ben jij op zoek naar een functie die écht bij je past of denk je dat jouw team een presentatie over het voorkomen van stress op de werkvloer wel kan gebruiken? Bel of mail ons gerust! Samen bekijken we de mogelijkheden.