Met het nieuwe jaar dat net gestart is komen ook de bekende goede voornemens weer de hoek omkijken. Veel mensen besluiten dingen rigoureus te veranderen. Waarom? Omdat 1 januari nou eenmaal zo’n mooi startmoment is. Een gezonder eetpatroon, stoppen met roken, sporten, gelukkiger worden of meer jezelf zijn. Het zijn natuurlijk prachtige voornemens. Echter, nieuw gedrag toepassen betekent oud gedrag loslaten. En dat is nou precies de reden waarom je 9 van de 10 keer die prachtige goede voornemens niet volhoudt. Gedragsverandering kost tijd en inspanning. Onderzoek wijst uit het dat het tenminste 3 maanden duurt voordat je nieuw gedrag hebt aangeleerd. Gedragsexpert Ben Tiggelaar stelt dat gedrag de zwakke schakel is bij veranderingen. Enerzijds maken we heel bewust plannen maar anderzijds is ons brein ingesteld op volautomatisch gedrag dat ‘werkt’ en weinig moeite kost. Dit levert namelijk ‘cognitief gemak’ op: voldoende bereiken met weinig moeite.
Maar hoe moet het dan met die mooie voornemens om binnenkort minstens 10 kilo lichter en met een geheel nieuwe mindset op je werk te verschijnen?! (-:
✅ Kies een laagdrempelig en haalbaar doel. Iets dat niet te ver uit je comfortzone is.
✅ Maak jouw doel concreet en realistisch. Maak het zo SMART mogelijk. En jaag niet meerdere grote veranderingen na maar beperk je tot 1 voornemen / doel.
✅ Zorg ervoor dat je er plezier in hebt het doel te bereiken. Het maakt het makkelijker de gedragsverandering vol te houden.
✅ Beloon jezelf. Niet het resultaat maar het gedrag. De beloning is jouw motivator. Een (aanvankelijk) kunstmatige manier om jouw nieuwe gedrag vol te houden.
✅ Wanneer je dit alles dan ook nog eens sámen met je omgeving doet en niet alleen dan is de kans op slaging heel groot!
We wensen je een geweldig 2023!