Van steigerbouwer naar verpleegkundige
Een jaar geleden kwam hij bij ons. Een op het oog vrolijke, sociale man van eind 20. In de ziektewet vanwege een hernia die hij had opgelopen door zijn werk als vuilnisman en in de steigerbouw. Hij kon het werk niet meer doen, en wist echt niet meer wat hij nu kon doen.
Hij had een slecht zelfbeeld, wist niet waar hij voor stond, wat hij kon en wat hij wilde. Hij was altijd doorgerold in werk, zonder er bij stil te staan wat hem energie gaf. En juist hier hebben we in het traject aandacht aan besteed.
Door het voeren van coachgesprekken, het doen van interesse- en persoonlijkheidstesten en het vragen om feedback aan mensen uit zijn omgeving, kwam steeds meer naar voren hoeveel energie hij kreeg van anderen helpen. En hoeveel interesse hij had in de medische wereld. Dit laatste was aangewakkerd door de zorg die hij zelf tijdens zijn herstel van zijn hernia had gekregen. Hij wilde precies weten hoe alles precies werkte in de medische wereld. En wat was het mooi om te zien hoe je in de zorg het verschil kan maken voor iemand die ziek is.
Uit dit onderzoek kwamen we tot de conclusie dat hij in het vak van verpleegkundige al zijn kwaliteiten en interesses kwijt zou kunnen. Maar hoe maak je de switch van steigerbouwer naar verpleegkundige? Dat begon bij een passende opleiding. Bij het schrijven van zijn motivatie hebben we besproken of het handig was om te noemen dat zijn interesse gewekt was tijdens zijn eigen ervaring met een hernia. Zou dit tegen hem kunnen werken!?
Het bleek dat juist zijn eerlijke motivatie de reden was voor het opleidingsinstituut om hem voor een gesprek uit te nodigen. Zo heeft hij van wat hem is overkomen juist zijn sterke punt gemaakt. Hij doorliep de hele selectieprocedure met succes en is inmiddels alweer een jaar aan de slag bij het werk-leer traject MBO Verpleegkunde. Hij zit helemaal op zijn plek.